Veelgestelde vragen

Hoe geraak ik in Essegem?

op minder dan 5 min.

bus 53 (halte Amélie Gomand)
bus 88 (halte Emile Delva)

op minder dan 10 min.

bus 14 (halte Ontmijners)
bus 86 (halte Bockstael)
tram 19 (halte Kerkhof van Jette)
tram 51 (halte Woeste)
tram 62 (halte Kerkhof van Jette of Jacobs Fontaine)
tram 93 (halte Kerkhof van Jette of Jacobs Fontaine)
metrolijn 6 (halte Pannenhuis of Bockstael)
station Thurn-en-Taxis

op minder dan 15 min.

station Jette
station Bockstael
bussen De Lijn (halte Bockstael of Poesjkin)
 

Ruime fietsenstalling en Villostation voor de deur.

  • via de Brusselse Ring: afrit 8 Wemmel richting Heizel volgen
  • vanuit centrum Brussel: Leopold II-laan richting Heizel volgen

Opgelet: betalend parkeren in de Amélie Gomandstraat, weinig parkeerplaatsen in de buurt.
Voor mensen met beperkte mobiliteit zijn er 3 parkeerplaatsen voor de deur.

Algemeen

Ja, én gratis. Het paswoord voor het bezoekersnetwerk is hallowifi.

Ja.

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan, we bekijken samen wat er mogelijk is.

Het gelijkvloers van GC Essegem is, met wat hulp aan de voordeur, rolstoeltoegankelijk. Op dat niveau vind je ons onthaal, de feestzaal, de keuken, het toilet en Taverne Ter Linden.

Vergaderlokalen 1 tot 6 zijn bereikbaar met een lift. Lokaal 7 is helaas niet toegankelijk. Toegang tot het Kelderke en de Jeugdzaal kan, met assistentie, via de ramp aan de buitenzijde van het gebouw.

Eén van de meest gestelde vragen: "waar is het toilet?". Onze toiletten op het gelijkvloers, na de inkom op je rechterkant, naast de trap, zijn open voor iedereen. Het tweede toilet heeft er ook een dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Ja. Er is een gezellige ruimte waar mama’s in alle rust borstvoeding kunnen geven. Ook Taverne Ter Linden heeft een borstvoedingslabel. In de toiletten is een luiertafel aanwezig.

Wist je trouwens dat sommige van onze familietheatervoorstellingen al leuk zijn voor kinderen vanaf 2,5 jaar?

We houden niet-bederfbare gevonden voorwerpen één maand bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens onze openingsuren

Opgelet: we zijn niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Inschrijvingen & tickets

Inschrijven kan via onze website. Klik op de knop ‘Schrijf je in’, rechtsboven de pagina van de activiteit.

Inschrijven kan ook aan het onthaal, tijdens onze openingsuren

We raden je aan om vooraf in te schrijven, heel wat van onze activiteiten zijn snel volzet.

Inschrijven voor kinderateliers kan vanaf eind juni, via de website of aan het onthaal. Voor speelweken kan je inschrijven vanaf de eerste woensdag (9u) na de zomervakantie (voor de speelweek in de herfstvakantie), na de kerstvakantie (krokus- en paasvakantie) en na de paasvakantie (eerste week juli en laatste week augustus). Schrijf je in op onze nieuwsbrief, dan brengen we jou als eerste op de hoogte van de exacte data.

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je.

Neem intussen zeker eens een kijkje op n22.brussels voor het aanbod van andere gemeenschapscentra of op jonginbrussel.be voor het aanbod voor kinderen. Er is vast iets dat jou kan interesseren.

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn. 

Heel wat van onze activiteiten zijn gratis, maar bij betalende activiteiten houdt Essegem bewust zijn prijzen laag. Je vindt de prijs van de activiteit en de kortingstarieven op onze website en in onze brochures en flyers.  

Met een Paspartoekaart aan kansentarief krijg je korting op tickets en inschrijvingen. Heb je geen recht op zo'n kaart, maar heb je het financieel moeilijk? Voor sommige cursussen is er een korting op basis van inkomen. Is die er niet, kan je vragen om het cursusgeld in twee delen te betalen.

Paspartoe  is de spaar- en voordelenpas voor vrijetijd in Brussel. Iedereen kan een Paspartoe aankopen. De kaart kost 5 euro voor volwassenen, 2 euro voor jongeren tot 26 jaar en is gratis voor mensen met een beperkt inkomen. Je kan de pas halen bij Essegem, bij Muntpunt en bij de administratie van de VGC (Emile Jacmainlaan 135, 1000 Brussel).

Voor mensen met een beperkt inkomen is er dus een gratis Paspartoe. Met zo'n Paspartoe aan kansentarief krijg je, naast omruilvoordelen, ook op korting op activiteiten en 4 kortingsbonnen voor een speelweek in een gemeenschapscentrum naar keuze. Voor activiteiten tot en met 16 euro betaal je altijd 2 euro, voor duurder aanbod zijn er variabele kortingen. Je recht op kansentarief bewijs je met een klevertje van de mutualiteit of een attest van een schuldbemiddelaar. Ook deze pas kan je laten aanmaken aan het onthaal van Essegem.

We kunnen jou deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling bezorgen: 

  • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

  • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Ook heel wat diensten, organisaties of gemeenten komen financieel tussen. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

In Essegem betaal je bij voorkeur met bankkaart of kredietkaart, maar cash kan ook.

De meeste van onze tickets en cursussen kan je trouwens online betalen (bancontact, Visa of Mastercard). Check wat we in de aanbieding hebben op www.tickets.vgc.be/essegem.

Wij doen zelf geen inschrijvingen voor de cursussen Nederlands die bij ons doorgaan. Je kan hiervoor wel terecht bij de  Bureau van het Huis van het Nederlands, elke donderdag in GC Essegem.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

Tickets kopen voor een vriendje of vriendinnetje kan natuurlijk wel. Wist je trouwens dat je 5 punten op je Paspartoekaart kan omruilen voor een extra kinderticket voor ons familietheater?

Een inschrijving voor een cursus annuleren kan tot 30 kalenderdagen voor de start: in dat geval wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald. Daarna kan terugbetaling enkel op basis van een medisch attest. Het inschrijvingsgeld van het resterende aantal (les)dagen wordt dan terugbetaald.

Tickets worden niet terugbetaald. Onbetaalde reservaties vervallen na 24 uur.

bron: Algemene voorwaarden van het vrijetijds-, vakantie- en cursusaanbod van de VGC.

Cursussen en activiteiten

Natuurlijk! Bij al onze activiteiten voor volwassenen gebruiken we de taaliconen van het Huis van het Nederlands. De taaliconen tonen hoeveel Nederlands je best kan om comfortabel deel te nemen aan een activiteit.

Wist je trouwens dat Essegem speciaal voor wie Nederlands wil oefenen activiteiten organiseert? Check snel het aanbod op de pagina van Hallo Cultuur.

Wij doen zelf geen inschrijvingen voor de cursussen Nederlands die bij ons doorgaan. Je kan hiervoor wel terecht bij de  Bureau van het Huis van het Nederlands, elke donderdag in GC Essegem.

Onze ateliers en speelweken voor kinderen zijn in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee te kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands of huiswerkbegeleiding.

Ja.

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan, we bekijken samen wat er mogelijk is.

We houden rekening met allergieën en intoleranties en voorzien vegetarische opties.

Bij kinderactiviteiten controleren we altijd de medische fiches. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’. 

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

We kunnen jou deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling bezorgen: 

  • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

  • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Ook heel wat diensten, organisaties of gemeenten komen financieel tussen. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Zaalgebruik

Neen, onze zalen worden enkel gebruikt voor feesten van organisaties of verenigingen.

GC Essegem hanteert verschillende categorieën om de prijs voor zaalgebruik te bepalen. Hoe beter jouw activiteit aansluit bij missie en de doelstellingen van het gemeenschapscentrum, hoe lager de prijs. Ook de verbondenheid met Jette of het Jetse sociaal-culturele leven speelt een rol. Heb je interesse om bij ons een zaal te gebruiken? Wees dan zo volledig mogelijk in het verstrekken van informatie. Wij bekijken met plezier wat er mogelijk is.

Neem eens een kijkje op n22.brussels. Misschien is er wel een geschikte ruimte beschikbaar in een ander gemeenschapscentrum?

Ook daar niets gevonden? Dan is er nog steeds spots.brussels.

Het antwoord niet gevonden? Stel je vraag aan ons.

Of lees het in de Gazet van Jette

Neem een gratis abonnement op ons maandblad