VOENK straatkunstenfestival

26.5.2019

VOENK straatkunstenfestival

In 2019 is het straatkunstenfestival ‘Voenk’ aan haar zesde editie toe. Zak op zondag 26 mei af naar het Kardinaal Mercierplein voor een nieuwe topeditie. Ook dit jaar zet Voenk één en al spektakel op touw. Denk aan straattheater, circus, humoristische sketches en verrassende animaties.

--------------------------------------------

Tijdsschema: 

13u Animatie (doorlopend)
13.15u Cia El Fedito - Oyun
14.05u Gerard Spencer en Juliana Joseph - Silk & Pan
14.35u Duo Berlingo - No way back
14.55u Rudi - Shit Happens
15.45u Cirque Rouages - Boate
16.35u Yldor Llach - Sobre Rodes
17.15u Cia El Fedito - Oyun
18.05 Cie Chaussons rouges – Hircus

----------------------------------------------

Het startshot luidt met ‘Oyun’ van Cia El Fedito, een bijzondere voorstelling waarin ritme, humor en originaliteit elkaar tegemoet komen. Maar het is vooral El Fedito’s jongleerwerk dat ons omverblaast. In een universum vol keukenmateriaal tart de Spaanse jongleur de zwaartekracht. Verwacht je aan vliegende kookpotten, lepels, touwen en ballen.

Onmiddellijk daarna verhuist het circusspektakel naar het Garcetpark. Zoek een plekje onder de bomen en zet je schrap voor ‘Silk & Pan’ van Gerard Spencer en Juliana Joseph. Een poëtische voorstelling vol kronkelende doeken en springende luchtacrobaten. Durf je nog te ademen?

‘No Way Back’ is de eerste voorstelling van het kersverse circusgezelschap Duo Berlingo. Zonder woorden, maar wel met een stevige kwak humor, zoeken deze mannen naar een evenwicht tussen vriendschap en onenigheid. Eén ding is alvast duidelijk: deze twee kameraden hebben een fascinatie voor plastiek bakken.

‘Shit Happens’. En dat zal RUDI geweten hebben in zijn wc-hokje. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar al snel merkt hij dat er rare dingen aan de hand zijn met zowat alles in het hokje. Het wc-papier rolt naar buiten, het slot zit vast, de klink valt eraf… Hals over kop probeert Rudi te ontsnappen. Hij kronkelt zijn lichaam in de gekste richtingen, puft en zucht! Lukt het hem of blijft hij eeuwig op zijn toilet zitten?

Het gezelschap Cirque Rouages presenteert ‘Boate’. We zien twee mannen slapen in een ruwe, houten doos. Plotsklaps maken sirenes hen wakker. Razendsnel komt het duo in beweging, zoekt het een evenwicht, valt het… en trekt het verder. ‘Boate’ is een voorstelling over vluchten, over zwaarte en over lichtheid, over jongelui vol kracht en hoop. Een eigentijdse ‘migratie-odyssee’ die de wetten van de zwaartekracht op de proef stelt.

‘Sobre Rodes’ van Yldor Llach is puur circus. Kan je rijden met een fiets zonder op het zadel te zitten,  zonder de pedalen te gebruiken, en zonder handen op het stuur? Kan je een hele fiets dragen op je kin? Yldor bewijst dat het kan. Met een combinatie van verfijnde techniek en humor haalt hij moeiteloos de poëzie uit een dagelijks voorwerp: de fiets.

Afsluiten doen we met ‘Hircus’ van Cie Chaussons Rouges. Drie wegen, drie routes en drie eigenwijze vrouwen… Drie evenwichtskunstenaressen, die -soms synchroon, soms op hun eigen ritme- spelen met ruimte en gewichtloosheid. Samen verkennen ze de grenzen van tijd en (on)evenwicht. ‘Hircus’ is een rustgevende en harmonieuze voorstelling die je bewust even laat stilstaan bij het ‘hier en nu’.

Tussen alle spektakels in vind je op Voenk ook animatie voor jong en oud. Zo kan je zelf circuskunstjes oefenen in de speelzone. Je kan je haar laten omtoveren tot een fleurig en gek kapsel. Of ontmoet een clown die een simpele ballon omtovert tot kleurrijke dieren, gekke figuren, wapenschilden, hoeden en noem maar op!

Algemene informatie

Thema: 
Theater, Podium
In het kader van: 
Zomerwerking
In samenwerking met: 

Gemeente Jette

Wanneer: 

26.5.2019
van 13:00 tot 19:00

Waar: 

Kardinaal Mercierplein
Kardinaal Mercierplein 1
1090 Jette

Prijs: 

Gratis

VOENK straatkunstenfestival

Prijs

Gratis

Reservatie

Dienst Nederlandstalige Cultuur Jette
tel 02 423 13 73
cultuur@jette.irisnet.be

Waar

Kardinaal Mercierplein
Kardinaal Mercierplein 1
1090 Jette

VOENK straatkunstenfestival
Foto's: 
voenk
Voenk
Voenk
Oyun
voenk